Måltid for barnehagebarn

I dette innlegget har vi skrevet om en oppgave vi fikk om mat og fordøyelsessystemet. Vi fikk utdelt en case, og vår var barnehage barn. Oppgaven gikk ut på å sette opp et måltid til barnehagebarn. Nedenfor vil du se handlelisten vår og næringsinnholdet. Du vil også lese om kostråd for barn.

Vi har gjort disse valgene fordi barna får i seg næringsrik og næringstett mat. Grønnsaker, de grove kornproduktene, kesam, juice og melk inneholder mange næringsstoffer og er under Helsedirektorates kostråd. Barna i barnehagen er under utvikling og nye, spennende og fargerike matvarer er interessant. Siden barna syntes det meste mat er spennende, har vi tenkt at man burde velge grovt og fargerike grønsaker slik at lysten til å spise blir større.

Matvare (100g) Karbohydrater Fett Proteiner Fiber
Tacokrydder 33,3 g 3,7 g 6,6 g 11 g
Kyllingkjøttdeig 0 g 8,3 g 18 g 0 g
Kesam 3,6 g 1,1 g 10 g 0 g
Lettere ost 0 g 15,4 g 31,4 g 0 g
Taco lefse 47,4 g 4,2 g 8,3 g 2,3 g
Salsa(mild) 3,9 g 0,1 g 1,9 g 1,5 g
Salat 1 g 0,1 g 1 g 2,2 g
Agurk 1,2 g 0,1 g 0,8 g 0,8 g
Avocado 0,5 g 19,6 g 1,9 g 4,8 g
Paprika 2,7 g 0,2 g 0,8 g 2 g
Mais 15,4 g 1,1 g 2,5 g 1,9 g
Løk 5,7 g 0,1 g 1,1 g 2 g
Mango 14 g 0,4 g 0,8 g 1,6 g
Tomat 2,5 g 0,2 g 0,7 g 1,5 g
Eplejuice 11 g 0 g 0,2 g 0,2 g
Appelsinjuice 10,5 g 0,1 g 0,7 g 0,1 g
Melk 4,7 g 1,2 g 3,3 g 0 g
Vann 0 g 0 g 0 g 0 g

 

Kostråd for barn:

Det er viktig at barn har et variert kosthold med mye frukt og grønt, grove kornprodukter og mat med små mengder sukker. Vent så lenge som mulig med å introdusere barnet for sukker. Man burde også bruke vann som tørstedrikk, i istedenfor juice. Gi dem også sunn mat helt fra starten av, slik at de lærer seg å like det. Barn burde ha to mellommåltider om dagen, ved siden av de fire hovedmåltidene. Dette kan for eksempel være salat, knekkebrød eller frukt. De fleste av måltidene bør inneholde grovt brød og kornblandinger og de burde få i seg magre melkeprodukter. De burde også få i seg en del jern, og da er leverposten et godt alternativ. Det er også lurt å servere mat som er nøkkelhull merket.

Til middag burde de ha mat som inneholder mye proteiner, og fisk burde serveres flere ganger i uka. I middag burde det også være mye karbohydrater, blant annet fullkornspasta og ris. Om et barn ikke vil spise, burde man vente med å gi det mat til neste måltid, fordi da øker appetitten. Man burde også legge merke til hvorfor barnet ikke vil spise, for det kan ha med sykdommer å gjøre. For å få barn til å få bedre matlyst, bør man gjøre så barnet får en mestringsfølelse når de spiser. Om barnet spiser lite burde man servere mat med mye fett, for å holde vekta, og samtidig inneholder mye energi. Barn trenger mye drikke, men man burde gi melk etter mat, slik at ikke de blir mette på det. Det er ikke farlig å gi barnet brus eller saft innimellom, så lenge man klarer å begrense det. Mange barn liker også eplemos, men man burde velge de som ikke inneholder så mye salt. Man skal heller ikke gi de for mye kunstig søtningsstoff, fordi de er utsatte når det gjelder inntaket av tilsetningsstoffer på grunn av lav kroppsvekt. Et godt tips er også å la barnet være med på å lage maten, fordi da syns de det er mer interessant å spise maten i ettertid.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *